SỰ HÀI LÒNG TRONG CHUẨN BỊ VÀ CHĂM SÓC NGƯỜI BỆNH NỘI SOI DẠ DÀY TẠI KHOA NỘI SOI BỆNH VIỆN ĐẠI HỌC Y DƯỢC TP.HCM

Các tác giả

  • Lê Minh Huy Trường Đại Học Y Dược Thành Phố Hồ Chí Minh
  • Huỳnh Tấn Tiến Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Nguyễn Tiến Trung Hiếu Bệnh viện Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh
DOI: https://doi.org/10.59294/HIUJS.KHTT.2024.022

Từ khóa:

nội soi dạ dày, bệnh tiêu hóa, thang đo SEVQUAL, hài lòng, độ tin cậy

Tóm tắt

Nội soi dạ dày (NSDD) là một thủ thuật chẩn đoán và điều trị thường được thực hiện trong bệnh tiêu hóa. Sự hài lòng của bệnh nhân là thước đo kết quả quan trọng đối với cơ sở, tủ thuật vì phản ánh chất lượng chăm sóc được cung cấp và mức độ lấy bệnh nhân làm trung tâm. Nghiên cứu mô tả cắt ngang, sử dụng thang đo SEVQUAL đánh giá mức độ hài lòng trên 420 bệnh nhân được thực hiện nội soi tại Khoa Nội soi Bệnh viện Đại học Y Dược TP.Hồ Chí Minh. Kết quả cho thấy 42,9% người bệnh thấy hài lòng về công tác chăm sóc của Khoa Nội soi Tiêu hóa; 44,5% thấy thoải mái tinh thần sau khi được nội soi. Tương ứng với đó, 65,7% sẽ giới thiệu Khoa Nội soi cho người thân và bạn bè khi cần khám bệnh và 50% có ấn tượng tốt về vị trí hoặc nhân viên tại khoa. Theo các tiêu chí của thang SERVQUAL, điểm trung bình của các tiêu chí đều đạt 3.83 – 3.88. Mức độ hài lòng theo các tiêu chí cụ thể như sau: Độ tin cậy đạt 58.3%; Sự đáp ứng đạt 60.5%; Sự đảm bảo đạt 64.3%; Sự cảm thông đạt 64%; Phương tiện hữu hình đạt 62.6% và Mức hài lòng chung đạt 63.8%. Bệnh viện cần nâng cao chất lượng dịch vụ nội soi dạ dày, đặc biệt ở phương tiện hữu hình, để cải thiện mức độ tin cậy, sự đáp ứng của kỹ thuật và sự hài lòng của bệnh nhân.

Abstract

Gastroscopy is a diagnostic and therapeutic procedure commonly performed in digestive diseases. Patient satisfaction is an important outcome measure for facilities and clinics because it reflects the quality of care provided and the degree of patient-centeredness. The study used the SEVQUAL scale to evaluate the level of satisfaction on 420 patients undergoing endoscopy at the digestive endoscopy department, University of Medicine and Pharmacy Hospital, Ho Chi Minh City. The results showed that 42.9% of patients were satisfied with the care of the digestive endoscopy department; 44.5% felt mentally comfortable after undergoing endoscopy. Correspondingly, 65.7% will recommend the endoscopy department to relatives and friends when needing medical examination and 50% have a good impression of the location or staff at the department. According to the criteria of the SERVQUAL scale, the average score of the criteria is 3.83 - 3.88. The level of satisfaction according to specific criteria is as follows: Reliability reached 58.3%; The response reached 60.5%; The guarantee reached 64.3%; Sympathy reached 64%; Tangibles reached 62.6% and Overall satisfaction reached 63.8%.

Tài liệu tham khảo

[1] Parasuraman A., Zeithml V.A. and Berry, L.L., Research note: more on improving service quality measurement", Journal of Retailing, Vol. 69 [1], pg. 140-147, 1993.

DOI: https://doi.org/10.1016/S0022-4359(05)80007-7

[2] WHO – Western Pacific Region, Country health information profiles: Revision 2011, WHO Library Cartaloguing in Publication Data, 2011.

[3] ASI Quality System, Quality function deployment – Practitioner workshop, American Supplier Institute Inc., USA, 1992.

[4] Gabbie O., and O'Neill M.A., "SERVQUAL and the northern Ireland hotel sector: A comparative analysis – part 1", Managing Service Quality, Vol. 6, pg.25-32., 1996.

DOI: https://doi.org/10.1108/09604529610149194

[5] Donabedian A., "The definition of quality and approaches to its assessment", Social Science Medicine, 45(12), pg. 1829-1843, 1980.

[6] Krarup AL, Drewes AM, Ejstrud P, Laurberg PT, Vyberg M. Implementation of a biopsy protocol to improve detection of esophageal eosinophilia: a Danish registry-based study. Endoscopy. 2021 Jan;53(1):15-24. doi: 10.1055/a-1206-0852. Epub 2020 Aug 5. PMID: 32757199.

DOI: https://doi.org/10.1055/a-1206-0852

[7] Quach DT, Ho QD, Vu KV, Vu KT, Tran HV, Le NQ, Tran NN, Duong TH, Dinh MC, Bo PK, Nguyen XV, Bui QN, Tran CD, Dao TT, Duong HM. Improving Efficacy of Endoscopic Diagnosis of Early Gastric Cancer: Gaps to Overcome from the Real-World Practice in Vietnam. Biomed Res Int. 2020 Apr 26;2020:7239075. doi: 10.1155/2020/7239075. PMID: 32420364; PMCID: PMC7201490.

DOI: https://doi.org/10.1155/2020/7239075

[8] Parasuraman A., Zeithml V.A. and Berry, L.L., "Reassessment of expectations as a comparison standard in measuring service quality: implications for future rearch", Journal of Marketing, Vol. 58, pg. 111-124, 1994.

DOI: https://doi.org/10.1177/002224299405800109

[9] Minciullo, Andrea MSN, RN; Filomeno, Lucia MSN, RN. Assessment of Patient Satisfaction in Digestive Endoscopy: A Narrative Review of the Literature. Gastroenterology Nursing 45(1):p 43-51, January/February 2022. | DOI: 10.1097/SGA.0000000000000605

DOI: https://doi.org/10.1097/SGA.0000000000000605

[10] Parasuraman A., Zeithaml V.A., Berry L.L., "SERVQUAL: A Multiple-Item Scale for Measuring Consumer Perceptions of Service Quality”, Journal of Retailing, Volume 64(1)

[11] Loftus R, Nugent Z, Graff LA, Schumacher F, Bernstein CN, Singh H. Patient satisfaction with the endoscopy experience and willingness to return in a central Canadian health region. Can J Gastroenterol. 2013;27(5):259-66. doi: 10.1155/2013/615206. PMID: 23712300; PMCID: PMC3735728.

DOI: https://doi.org/10.1155/2013/615206

[12] Luk Sh.T.K. and Layton R., "Perception Gaps in customer expectations: Managers versus service providers and customers". The Service Industry Management, Vol. 6 (3), pg. 64-83, 2002.

[13] Weissman S, Aziz M, Baniqued MR, Taneja V, El-Dallal M, Lee-Smith W, Elias S, Feuerstein JD. Quality measures in endoscopy: A systematic analysis of the overall scientific level of evidence and conflicts of interest. Endosc Int Open. 2022 Jun 10;10(6):E776-E786. doi: 10.1055/a-1809-4219. PMID: 35692919; PMCID: PMC9187391.

DOI: https://doi.org/10.1055/a-1809-4219

[14] Chingang Nde Daniel et Lukong Paul Berinyuy, Sofia Isberg, Using the SERVQUAL Model to assess Service Quality and Customer Satisfaction, UMEA University – Sweden, 2010.

[15] Brooks R.F., Lings I.N. and Botschen M.A., "Internal marketing and customer driven wavefronts", Service Industries Journal, Vol. 19(4), pg. 49-67, 1999.

DOI: https://doi.org/10.1080/02642069900000044

Tải xuống

Số lượt xem: 42
Tải xuống: 12

Đã xuất bản

24.05.2024

Cách trích dẫn

[1]
L. M. H. Lê Minh Huy, H. T. T. Huỳnh Tấn Tiến, và N. T. T. H. Nguyễn Tiến Trung Hiếu, “SỰ HÀI LÒNG TRONG CHUẨN BỊ VÀ CHĂM SÓC NGƯỜI BỆNH NỘI SOI DẠ DÀY TẠI KHOA NỘI SOI BỆNH VIỆN ĐẠI HỌC Y DƯỢC TP.HCM”, HIUJS, số p.h ĐẶC BIỆT, tr 183–191, tháng 5 2024.

Số

Chuyên mục

Y HỌC

Các bài báo được đọc nhiều nhất của cùng tác giả