Morphology, micromorphology and physicochemical properties of Annona squamosa L. (Annonaceae) leaves from Vietnam

Các tác giả

  • Đỗ Thị Anh Thư Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Trần Anh Vũ Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Dương Nguyễn Xuân Lâm Đại Học Y Dược Thành Phố Hồ Chí Minh
  • Hồ Thị Thạch Thúy Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Võ Hiển Vinh Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Lý Hồng Hương Hạ Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
DOI: https://doi.org/10.59294/HIUJS.VOL.6.2024.628

Từ khóa:

Annona squamosa, đặc điểm hình thái, đặc điểm vi phẫu, cấu tử bột

Abstract

Introduction: In everyday life, nature has given us countless useful medicinal plants. Among the common plants in Vietnam, the custard apple (Annona squamosa L.) has not been mainly used as a fruit but also traditionally as a medicine. However, studies on morphological characteristics remain limited in Vietnam as well as around the world. Objective: Determine the morphological and microscopic characteristics, and physicochemical features of A. squamosa leaves. Materials and methods: A. squamosa leaves, morphological research process (analysis and photography), microscopic analysis process (staining leaf microscopic specimens and microscopy), physicochemical properties (described in Vietnamese Pharmacopoeia V). Results: The characteristics of A. squamosa leaves were described in detail such as morphology, cross-sections, leaf powder composition, and purity of herb. Conclusion: The morphological, microscopic components and components in medicinal powder will help create the basis for building testing standards for this medicinal plant in the future as well as support further research on A. squamosa species in Vietnam.

Tài liệu tham khảo

[1] Do Huy Bich, Cây thuốc và động vật làm thuốc Việt Nam, Ha Noi: Scientific and Technical Publishing House, 2006

[2] Annie S., Rajendran K., Dinesh K.C., Bodla R. “Antidiabetic activity of aqueous leaf extract of Annona squamosa in streptozotocin-nicotinamide type 2 diabetic rats”, Journal of Ethnopharmacology, 91, pp. 171-175, 2004.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.jep.2003.12.017

[3] Neha Pandey, Dushyant Barve (2011), “Phytochemical and pharmacological review on Annona squamosa Linn”, IJPLF, 2(4), pp. 1404-1412, 2011.

[4] Ministry of Health. Vietnamese Pharmacopoeia V. Ha Noi: Medical Publishing House., 2017

[5] Kumar C., Dinesh Y., Dinesh P., et al. “Morphoanatomical And Physico-Chemical Studies Of Annona Reticulata, A Common Substitute For Annona Squamosa.” Nigerian Journal of Natural Product and Medicine, 12, 17-23, 2008.

DOI: https://doi.org/10.4314/njnpm.v12i1.45657

[6] Kumar Chellappan, Dinesh & Kuppusamy, Rajendran & Lobo el al., “An identity based pharmacognostical profile of folium Annona squamosa”, Natural Product Sciences. 11. 213-219, 2005.

[7] Kumar M, Changan S, Tomar M, Prajapati U, et al. “Custard Apple (Annona squamosa L.) Leaves: Nutritional Composition, Phytochemical Profile, and Health-Promoting Biological Activities”, Biomolecules, 11(5), 614, 2021.

DOI: https://doi.org/10.3390/biom11050614

Tải xuống

Số lượt xem: 554
Tải xuống: 33

Đã xuất bản

24.06.2024

Cách trích dẫn

[1]
Đỗ T. A. T. Đỗ Thị Anh Thư, T. A. V. Trần Anh Vũ, D. N. X. L. Dương Nguyễn Xuân Lâm, H. T. T. T. Hồ Thị Thạch Thúy, V. H. V. Võ Hiển Vinh, và L. H. H. H. Lý Hồng Hương Hạ, “Morphology, micromorphology and physicochemical properties of Annona squamosa L. (Annonaceae) leaves from Vietnam”, HIUJS, vol 6, tr 45–50, tháng 6 2024.

Số

Chuyên mục

HEALTH SCIENCES

Các bài báo được đọc nhiều nhất của cùng tác giả