Tác dụng tăng lực và tăng cường miễn dịch của Sâm Lai Châu (Panax vietnamensis var. fuscidiscus)
Các tác giả
DOI: https://doi.org/10.59294/HIUJS.31.2024.670Từ khóa:
Sâm Lai Châu (Panax vietnamensis var. fuscidiscus), tăng lực, tăng cường miễn dịchTóm tắt
Đặt vấn đề: Đánh giá hoạt tính sinh học của dược liệu là cần thiết và hữu ích nhằm tìm ra nguồn dược liệu tự nhiên có tác dụng bồi bổ sức khỏe cũng như hỗ trợ điều trị tăng cường miễn dịch. Mục tiêu: Nghiên cứu tiến hành đánh giá tác dụng tăng lực và tăng cường miễn dịch của Sâm Lai Châu (Panax vietnamensis var. fuscidiscus). Phương pháp: Nghiên cứu đánh giá tác dụng tăng lực trên thử nghiệm chuột bơi kiệt sức của Brekhman và tác dụng tăng cường miễn dịch trên mô hình gây suy giảm miễn dịch bằng cyclophosphamid của cao chiết cồn 70% từ Sâm Lai Châu (Panax vietnamensis var. fuscidiscus) (SLC). Kết quả: Cao chiết cồn 70% từ Sâm Lai Châu (Panax vietnamensis var. fuscidiscus) làm tăng thời gian bơi của chuột thể hiện tác dụng tăng lực- phục hồi sức. SLC giúp tăng khả năng thực bào, tăng trọng lượng tương đối tuyến ức- tuyến thượng thận, số lượng tổng bạch cầu và tăng cường đáp ứng miễn dịch tế bào trên chuột bị gây suy giảm miễn dịch bằng cyclophosphamid. Kết luận: SLC có tác dụng tăng lực và tăng cường miễn dịch trên thực nghiệm, cho thấy tiềm năng ứng dụng trong việc nâng cao sức đề kháng của cơ thể trước các bệnh nhiễm.
Abstract
Background: Evaluating biological activity of medicinal herbs is essential and useful in order to find out the natural sources for health care with invigorating effect as well as adjuvant treatment of immune-enhancing activity. Objective: The aim of this study was to investigate anti-fatigue and immune-enhancing effects of Panax vietnamensis var. fuscidiscus. Methods: The anti-fatigue effect was determined by Brekhman's mouse swimming test. Immune-enhancing effects were studied on cyclophosphamide-induced immunosuppression model in mice (at single dose of 150 mg/kg, i.p) with the 70% ethanol extracts from Panax vietnamensis var. fuscidiscus roots. Results: The result showed that the 70% ethanol extract from Panax vietnamensis var. fuscidiscus, at the oral dose of 100 mg/kg to 200 mg/kg mouse body weight, markedly increased the mouse swimming time, indicating an invigorating effect on physical strength. Additionally, the extract significantly increased phagocytic ability, relative immune organ weights of thymus and adrenal gland, numbers of white blood cells and activated cell-mediated immunity (delayed-type hypersensitivity response) in cyclophosphamide-treated mice. Conclusions: The result showed that the 70% ethanol extract from Panax vietnamensis var. fuscidiscus demonstrated anti-fatigue and immune-enhancing activity effects in tested mice. This preparation may help boost our body's defenses to fight infectious disease.
Tài liệu tham khảo
[1] Đỗ Tất Lợi, Cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Hà Nội: NXB Y học Hà Nội, pp. 618-619, 2024.
[2] Lee C., Lee J.W., Jin Q.,..., Hwang B. Y., “Anti-inflammatory constituents from the fruits of Vitex rotundifolia,” Bioorganic & medicinal chemistry letters, 23(21), pp. 6010-6014, 2013.
[3] Lee J.H., Lee S, Nguyen Q.N.,…, Kang KS, “Identification of the Active Ingredient and Beneficial Effects of Vitex rotundifolia Fruits on Menopausal Symptoms in Ovariectomized Rats,” Biomolecules, 11(7), pp. 1033, 2021. doi: 10.3390/biom11071033. PMID: 34356661; PMCID: PMC8301773.
DOI: https://doi.org/10.3390/biom11071033[4] Sarkhel S., “Evaluation of the anti-inflammatory activities of Quillaja saponaria Mol. saponin extract in mice,” Toxicology Reports, 3, pp.1–3, 2016.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2015.11.006[5] Đ. M. Anh, N. V. Nghi, N. T. T. Hương, “Tác dụng kiểu nội tiết tố sinh dục nữ của cao chiết từ lá Chùm ngây,” Tạp chí Dược liệu, 17(2), tr. 73-77, 2012.
[6] Kalpesh R. P., Umesh B. M., Banappa S. U., …, Chandragouda R. P., “Animal models of inflammation
for screening of anti-inflammatory drugs: Implications for the discovery and development of phytopharmaceuticals,” International Journal of Molecular Sciences, 20(18), pp. 43 – 67, 2019.
[7] Lee C., Lee J.W., Jin Q., ...., Hwang B. Y., “Anti-inflammatory constituents from the fruits of Vitex rotundifolia,” Bioorganic & medicinal chemistry letters, 23(21), pp. 6010-6014, 2013.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.bmcl.2013.08.004[8] Wang C., Zeng L., Zhang T., Liu J., Wang W., “Casticin inhibits lipopolysaccharide-induced acute lung injury in mic,” European journal of pharmacology, 789, pp.172-178, 2016.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2016.07.035[9] Mu Y., Hao W., Li S., “Casticin protects against IL-1β-induced inflammation in human osteoarthritis chondrocytes,” European journal of pharmacology, 842, pp.314-320, 2019.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2018.10.051[10] Qi Y., Qiao Y. Zh., Cheng J. Zh., Yang W. and Lu-P. Q., “Casticin, a flavonoid isolated from Vitex rotundifolia, inhibits prolactin release in vivo .
Tải xuống
Tải xuống: 0