Tiềm năng ức chế sự lây truyền vi-rút SARS-CoV-2 qua đường miệng của keo ong

Các tác giả

  • Huỳnh Tố Trâm Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Đặng Thị Thắm Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng
  • Trần Thị Phương Thảo Trường Đại học Quốc tế Hồng Bàng

Từ khóa:

keo ong, SARS-CoV, COVID-19, ACE2, xoang miệng

Tóm tắt

Thế giới đang nỗ lực nghiên cứu và phát triển các biện pháp để đối phó với đại dịch toàn cầu nghiêm trọng COVID-19 do vi-rút Corona SARS-CoV-2 gây ra. Mặc dù phần lớn sự chú ý đang tập trung vào trục lây nhiễm mũi - phổi, SARS-CoV-2 cũng có thể lây truyền qua xoang miệng. Men chuyển angiotensin 2 (ACE2) hiện diện trong tế bào và mô miệng có thể là cửa ngõ xâm nhập của SARS-CoV-2. Keo ong (hỗn hợp nhựa tự nhiên do ong mật sản xuất) có thể ức chế sự liên kết giữa ACE2 với vi-rút. Keo ong còn cho thấy tác động có lợi ở bệnh nhân COVID-19. Do đó, sử dụng keo ong để phòng ngừa lây nhiễm qua xoang miệng có thể là một biện pháp bổ sung giúp ngăn chặn sự lây truyền SARS-CoV-2 và góp phần chống lại đại dịch COVID-19.

Abstract

We are facing a serious global pandemic called the Coronavirus disease 2019 (COVID-19) caused by SARS-CoV-2 virus. In the great effort to get back to the normalcy, any approach that may help to reduce the disease acquisition and progression is of interest. While most of the attention has concentrated on the nasal-lung axis of infection, literature indicates that SARS-CoV-2 transmission can occur through the oral cavity. Increasing evidences have demonstrated that angiotensin-converting-enzyme-2 (ACE2) is an entry factor of SARS-CoV-2 in the oral cells and tissues. Propolis, a natural resinous mixture produced by honey bees, has shown inhibitory effects on the binding between ACE2 and SARS-CoV-2. The administration of propolis may be beneficial for hospitalized adult COVID-19 patients in decreasing its impact. The use of propolis for oral infection should be considered as an additional mean of lowering virus transmission and enhancing the immune system to against the COVID-19 pandemic.

Tài liệu tham khảo

[1] N. Zhu, D. Zhang, W. Wang, ... and China Novel Coronavirus Investigating and Research Team, “A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019,” The New England Journal of Medicine, Vol. 382, No. 8, pp. 727-733, 2020. DOI:10.1056/NEJMoa2001017

[2] R. Zhang, Y. Li, A. L. Zhang, Y. Wang Y and M. J. Molina, “Identifying airborne transmission as the dominant route for the spread of COVID-19,” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Vol. 117, No. 26, pp. 14857-14863, 2020. DOI:10.1073/pnas.2009637117

[3] World Health Organization, “WHO Coronavirus (COVID-19) Dashboard”, 2021. Available: https://covid19.who.int/ [Accessed 09 03 2021].

[4] A. A. Berretta, M. A. D. Silveira, J. M. CóndorCapcha and D. De Jong, “Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease: Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19,” Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, Vol. 131, Article ID 110622, 2020. DOI:10.1016/j.biopha.2020.110622

[5] N. Huang, P. Pérez, T. Kato, … and K. M. Byrd, “SARS-CoV-2 infection of the oral cavity and saliva,” Nature Medicine, Vol. 27, No. 5, pp. 892-903, 2021. DOI:10.1038/s41591-021-01296-8

[6] W. G. Lima, J. C. M. Brito and W. S. da Cruz Nizer, “Bee products as a source of promising therapeutic and chemoprophylaxis strategies against COVID-19 (SARS-CoV-2),” Phytotherapy Research, Vol. 35, No. 2, pp. 743-750, 2021. DOI:10.1002/ptr.6872

[7] D. Bachevski, K. Damevska, V. Simeonovski and M. Dimova, “Back to the basics: Propolis and COVID-19,” Dermatologic Therapy, Vol. 33, No. 4, Article ID e13780, 2020. DOI:10.1111/dth.13780

[8] N. Ripari, A. A. Sartori, M. da Silva Honorio, … and J. M. Sforcin, “Propolis antiviral and immunomodulatory activity: a review and perspectives for COVID-19 treatment,” Journal of Pharmacy and Pharmacology, Vol. 73, No. 3, pp. 281-299, 2021. DOI:10.1093/jpp/rgaa067

[9] A. M. Ali and H. Kunugi, “Propolis, Bee Honey, and Their Components Protect against Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): A Review of In Silico, In Vitro, and Clinical Studies,” Molecules, Vol. 26, No. 5, Article ID 1232, 2021. DOI:10.3390/molecules26051232

[10] V. D. Wagh, “Propolis: A wonder bees product and its pharmacological potentials,” Advances in Pharmacological Sciences, Vol. 2013, Article ID 308249, 2013. DOI:10.1155/2013/308249

[11] L. M. Santos, M. S. Fonseca, A. R. Sokolonski, ... and B. A. Machado, “Propolis: types, composition, biological activities, and veterinary product patent prospecting,” Journal of The Science of Food and Agriculture, Vol. 100, No. 4, pp. 1369-1382, 2020. doi:10.1002/jsfa.10024

[12] W. Sakaguchi, N. Kubota, T. Shimizu, ... and K. Tukinoki, “Existence of SARS-CoV-2 Entry Molecules in the Oral Cavity,” International Journal of Molecular Sciences, Vol. 21, No. 17, Article ID 6000, 2020. DOI:10.3390/ijms21176000

[13] S. Etemad-Moghadam and M. Alaeddini, “Is SARS-CoV-2 an Etiologic Agent or Predisposing Factor for Oral Lesions in COVID-19 Patients? A Concise Review of Reported Cases in the Literature,” International Journal of Dentistry, Vol. 2021, Article ID 6648082, 2021. DOI:10.1155/2021/6648082

[14] A. C. Khayrani, R. Irdiani, R. Aditama, ... and M. Sahlan, “Evaluating the potency of Sulawesi propolis compounds as ACE-2 inhibitors through molecular docking for COVID-19 drug discovery preliminary study,” Journal of King Saud University Science, Vol. 33, No. 2, Article ID 101297, 2021. DOI:10.1016/j.jksus.2020.101297

[15] H. I. Guler, G. Tatar, O. Yildiz, A. O. Belduz and S. Kolayli, “Investigation of potential inhibitor properties of ethanolic propolis extracts against ACE-II receptors for COVID-19 treatment by molecular docking study,” Archives of Microbiology, Vol. 20, No. 6, pp. 3557-3564, 2021. DOI:10.1007/s00203-021-02351-1

[16] F. Hussain, N. Jahan, K. U. Rahman, B. Sultana and S. Jamil, “Identification of Hypotensive Biofunctional Compounds of Coriandrum sativum and Evaluation of Their Angiotensin-Converting Enzyme (ACE) Inhibition Potential,” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Vol. 2018, Article ID 4643736, 2018. DOI:10.1155/2018/4643736

[17] Q. Wang, X. Sui, D. J. Sui and P. Yang, “Flavonoid Extract from Propolis Inhibits Cardiac Fibrosis Triggered by Myocardial Infarction through Upregulation of SIRT1,” Evidence-based Complement and Alternative Medicine, Vol. 2018, Article ID 4957573, 2018. DOI:10.1155/2018/4957573

[18] M. A. D. Silveira, D. De Jong, A. A. Berretta, ... and BeeCovid Team, “Efficacy of Brazilian green propolis (EPP-AF®) as an adjunct treatment for hospitalized COVID-19 patients: A randomized, controlled clinical trial,” Biomedicine & pharmacotherapy = Bio-medecine & pharmacotherapie, Vol. 138, Article ID 111526, 2021. DOI:10.1016/j.biopha.2021.111526

[19] M. F. Salas Orozco, N. Niño-Martínez, G. A. Martínez-Castañón, ... and M. A. Casillas Santana, “Presence of SARS-CoV-2 and Its Entry Factors in Oral Tissues and Cells: A Systematic Review,” Medicina (Kaunas), Vol. 57, No. 6, pp. 523, 2021. DOI:10.3390/medicina57060523

[20] M. Marshall, “COVID's toll on smell and taste: what scientists do and don't know,” Nature. Vol. 589, No. 7842, pp. 342-343, 2021. DOI:10.1038/d41586-021-00055-6.

[21] T. Koe, “New rules: South Korea expands propolis oral formats, removes upper limit for functional ingredients,” 2020. Available: https://www.nutraingredients-asia.com/Article/2020/03/09/ [Accessed 09 03 2021].

Tải xuống

Số lượt xem: 63
Tải xuống: 55

Đã xuất bản

01.09.2022

Cách trích dẫn

[1]
H. T. Trâm, Đặng T. Thắm, và T. T. P. Thảo, “Tiềm năng ức chế sự lây truyền vi-rút SARS-CoV-2 qua đường miệng của keo ong”, HIUJS, vol 19, tr 1–6, tháng 9 2022.

Số

Chuyên mục

Y HỌC