Xác định thành phần hóa học và đánh giá hoạt tính kháng khuẩn của tinh dầu cây Cà ri - Murraya koenigii (L.)
Các tác giả
DOI: https://doi.org/10.59294/HIUJS2025043Từ khóa:
Murraya koenigii, thành phần hóa học, kháng vi sinh vậtTóm tắt
Đặt vấn đề: Lá trưởng thành (lá) và cành tươi của cây Cà ri, Murraya koenigii (L.) Spreng thuộc họ Rutaceae được trồng tại Hóc Môn. Mục tiêu: Khảo sát hàm lượng tinh dầu, xác định thành phần hoá học và đánh giá hoạt tính kháng khuẩn của tinh dầu. Phương pháp: Sử dụng hai phương pháp chưng cất hơi nước: Gia nhiệt truyền thống và có chiếu xạ vi sóng để cô lập tinh dầu. Xác định thành phần hóa học bằng sắc ký khí ghép khối phổ và đánh giá hoạt tính kháng khuẩn bằng phương pháp khuếch tán trên đĩa thạch. Kết quả: Phương pháp chưng cất hơi nước gia nhiệt truyền thống cho hàm lượng tinh dầu cao hơn, với lá (0.28%) cao hơn cành (0.13%). Hợp chất (E)-caryophyllene (18.19%) và α-Selinene (6.31%) trong tinh dầu lá mà không xuất hiện ở tinh dầu á Cà ri trồng một số nước khác. Hợp chất α-pinene (20.53%) và β-pinene (5.54%) có ở lá mà hoàn toàn không có ở cành và ngược lại caryophyllene oxide (19.6%) ở cành có hàm lượng gấp gần tám lần so với hàm lượng có trong tinh dầu lá. Kết luận: Đây là nghiên cứu lần đầu tiên về sự khác biệt thành phần hóa học của tinh dầu từ lá và cành của cây Cà ri. Ngoài ra tinh dầu lá Cà ri có hoạt tính kháng khuẩn trên các chủng: Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus.
Abstract
Introduction: Mature leaves and fresh branches of the curry tree (Murraya koenigii (L.) Spreng), belonging to the Rutaceae family, were cultivated in Hoc Mon of Vietnam. Objective: To investigate the essential oil yield, identify the chemical composition, and evaluate the antibacterial activity of the essential oils. Methods: Two steam distillation techniques were used to isolate essential oils: conventional heating and microwave-assisted distillation. Chemical composition was determined using gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), and antibacterial activity was evaluated using the agar disk diffusion method. Results: The conventional steam distillation method yielded a higher amount of essential oil, with leaves (0.28%) yielding more than stems (0.13%). The compounds (E)-caryophyllene (18.19%) and α-selinene (6.31%) were present in the leaf essential oil but absent in oils from curry leaves cultivated in other countries. Compounds such as α-pinene (20.53%) and β-pinene (5.54%) were found in the leaves but completely absent in the stems, whereas caryophyllene oxide (19.6%) in the stems was nearly eight times more abundant than in the leaf essential oil. This is the first study to report the distinct differences in chemical composition between the leaf and stem essential oils of Murraya koenigii. Additionally, the leaf essential oil exhibited antibacterial activity against Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Bacillus subtilis, and Staphylococcus aureus.
Tài liệu tham khảo
[1] G.C. Brandao, E.G. Kroon, M.G. Duarte, F.C. Braga, J.D.S. Filho, A.B. Oliveira, “Antimicrobial, antiviral and cytotoxic activity of extracts and constituents from Polygonum spectabile Mart”, Phytomedicine, 17, 926-929, 2010. Doi.org/10.1016/j.phymed.2010.03.004.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.03.004[2] V. Sunita, “A study on a highly medicinal plant Murraya koenigii: Rutaceae”, The Pharma Innovation Journal 7(7), 283-285, 2018.
[3] R. P. Mini, P. B. Blessed, S. Nija, “Chemical composition, antibacterial and antioxidant profile of essential oil from Murraya koenigii (L.) leaves”, Avicenna J Phytomed, 4(3), 200-214, 2014.
[4] A. C. Romano, S. T. A. Paz, P. D. L. M. Brandao, S. E. T. Vieria, Oliverra-Neto, P. D. L. Cunha, D. H. A. Santos, D. R. J. Paula, “Seasonal variation of essential oil from Murraya koenigii (Rutaceae) and insecticidal potential against Aedes aegypti (Diptera: Culicidae)”, Biochemical Systematics and Ecology, 112, 103942, 2024. Doi.org/10.1016/j.bse.2023.104748.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.bse.2023.104748[5] T.T.T. Nguyen J., Diep, V. Hoang, T.H.M. Vo, D. Fritz, T.N. Le, “Investigation of Curry Leaf Essential Oils of Murraya koenigii Spreng. Growing in the South of Vietnam”, Journal of Essential Oil Bearing Plants, 15 (6), 1021 - 1029, 2012. Doi.org/10.1016/
j.foodchem.2010.11.106.
[6] C. U. Jasim, B .I. Md. Nazrul, Mohammed, “Chemical composition of the leaf essential oils of Murraya koenigii (L.) Spreng and Murraya paniculata (L.) Jack”, Bangladesh journal Pharmacol, 3, 59-63. Doi.10.3329/bjp.v3i2.841.
[7] E. Naciye, T. Zho, H. P. V.Rupasinghe, U. Burcu, S.O. Birsen, “Antibacterial Activities of Essential Oils Extracted from Leaves of Murraya koenigii by Solvent-Free Microwave Extraction and Hydro-Distillation”, Natural Product Communications, 7 (1), 122-124, 2012.
DOI: https://doi.org/10.1177/1934578X1200700139[8] Y. C. Tripathi, N. Anjum. A. Rana, “Chemical Composition and In vitro Antifungal and Antioxidnt Activities of Essential Oil from Murraya koenigii (L.) Spreng. Leaves,” Asian Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 65(8), 1-13, 2012. Doi.org/10.4066/2249-622X.65.18-729.
DOI: https://doi.org/10.4066/2249-622X.65.18-729[9] S. F. A. Roheena, Y. Qamar, K. Afshan, I. Mehwish, “Phytochemical and antimicrobial properties of different plants and in silico investigation of their bioactive compounds in wound healing and rheumatism”, Saudi Journal of Biological Sciences 31, 103942, 2024. Doi.org/10.1016/j.sjbs.2024.103942.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2024.103942[10] K. Shobana, M. M. Kumar, P. S. B. Jyothi, T. Sethuraja, and S. S. Ananthi, “A review and its potential of Murraya koenigii”, World Journal of Advanced Research and Reviews, 16(02), 935-941, 2022. Doi.10.30574/wjarr.2022.16.2.1241.
DOI: https://doi.org/10.30574/wjarr.2022.16.2.1241[11] N.U. Visakh, B. Pathrose, A. Narayanankutty, “Characterization of secondary metabolites from the leaves of curry leaf (Murraya koenigii L.) essential oils with insecticidal activities against stored product insects”, Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 54, 10297393, 2023. Doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102973.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102973[12] C. A. Romano, J. R. O. Neto, L. C. Cunha, A. H. Santos, J. R.6, Paula, “Essential oil-based nanoemulsion of Murraya koenigii is an efficient larvicidal against Aedes aegypti under field conditions”, Industrial Crops and Products Volume, 208, 117836. 2024. Doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.117836
DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.117836[13] N. T, Lê, “Tinh dầu”, NXB Đại học Quốc gia Tp.HCM, 2023.
[14] R. P. Adams, “Identificatio5n of Essential Oil Components by Gas Chromatography / Mass Spectrometry”, 4th edition, Allured Publishing, Illnois, 2007.
[15] W. Phutdhawong, R. Kawaree, S. Sanjaiya, W. Sengpracha and D. Buddhasukh, “Microwave-Assisted Isolation of Essential oil of Cinnamomum iners Reinw. ex Bl.: Comparison with Conventional Hydrodistillation”, Molecules, 12, 868-877, 2007.
DOI: https://doi.org/10.3390/12040868Tải xuống
Tải xuống: 73




