Đánh giá tác động chống oxy hóa và ức chế α-glucosidase của cao chiết lá Mít (Artocarpus heterophyllus Lam.)

Các tác giả

  • Nguyễn Thanh Tuyền Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh
  • Nguyễn Anh Tuấn Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh
DOI: https://doi.org/10.59294/HIUJS2025044

Từ khóa:

Artocarpus heterophyllus Lam., DPPH, α-glucosidase

Tóm tắt

Đặt vấn đề: Artocarpus heterophyllus Lam. có nhiều hợp chất tự nhiên có giá trị dược lý nhưng chưa được nghiên cứu nhiều ở Việt Nam. Mục tiêu nghiên cứu: Đánh giá được hoạt tính chống oxy hóa (HTCOX) và ức chế α-glucosidase in vitro các cao của Artocarpus heterophyllus Lam. Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Lá Mít được thu hái ở tỉnh Đồng Nai. Chiết ngấm kiệt bột thô với ethanol 80%, điều chế cao toàn phần. Sau đó, cao toàn phần lắc phân bố lỏng - lỏng với chloroform, ethyl acetate, n-butanol, cô bay hơi thu được các cao phân đoạn. Đánh giá HTCOX qua khả năng dập tắt gốc tự do với thuốc thử DPPH, chứng dương acid ascorbic. Hoạt tính hạ đường huyết được đánh giá dựa trên tác động ức chế enzym α-glucosidase với chứng dương acarbose. Kết quả: Cao toàn phần và các cao phân đoạn đều có HTCOX trong đó cao phân đoạn ethyl acetate có tác động cao nhất IC50 4.72 μg/mL so với chứng dương acid ascorbic 4.55 μg/mL. Trong thử nghiệm nghiệm ức chế tác động enzym α-glucosidase, cao toàn phần và các cao phân đoạn đều có ức chế α-glucosidase trong đó phân đoạn ethyl acetate cũng có tác động cao nhất IC50 23.76 μg/mL với chứng dương acarbose 32.92 μg/mL. Kết luận: Cao toàn phần và các cao phân đoạn lá Mít đều có HTCOX và ức chế α-glucosidase in vitro.

Abstract

Backgroud: Artocarpus heterophyllus Lam. contains various natural compounds with pharmacological properties; however, these have not been studied in Vietnam. Objectives: This study was to evaluate the in vitro antioxidant and antidiabetic activities of all the fractions extracted from Artocarpus heterophyllus Lam. leaves. Materials and methods: These leaves were harvested in Dong Nai province, and their dried powder was percolated with 80% ethanol. Crude extract was subjected to fractionation using liquid-liquid extraction with different solvents: Chloroform, ethyl acetate, n-butanol, and water. In vitro antioxidant activity was evaluated based on the ability to scavenge free radicals using the DPPH reagent, with ascorbic acid as the positive control. The hypoglycemic effect was assessed by inhibiting the α-glucosidase enzyme, with acarbose used as the positive control. Results: In the DPPH inhibition assay, both the crude extract and its fractions demonstrated antioxidant activity with the ethyl acetate fraction showed the highest activity with an IC50 of 4.72 µg/mL, compared to ascorbic acid at 4.55 µg/mL. In the α-glucosidase enzyme inhibition assay, both the crude extract and its fractions had activity with the ethyl acetate fraction also showed the strongest effect with an IC50 of 23.76 μg/mL, compared to acarbose at 32.92 µg/mL. Conclusion: Crude extract and its fractions from Artocarpus heterophyllus Lam. leaves were determined to have in vitro antioxidant and inhibiting α-glucosidase activity.

Tài liệu tham khảo

[1] Di Meo S., P. Venditti, “Evolution of the Knowledge of Free Radicals and Other Oxidants”, Oxidative medicine and cellular longevity, vol. 140, pp. 20-22, 2020. Doi: 10.1155/2020/9829176.

DOI: https://doi.org/10.1155/2020/9829176

[2] Dudonné S., X. Vitrac and P. Coutière, “Comparative study of antioxidant properties and total phenolic content of 30 plant extracts of industrial interest using DPPH, ABTS, FRAP, SOD, and ORAC assays”, J Agric Food Chem., vol. 57, no. 5, pp. 1768-1774, 2009. Doi: 10.1021/jf803011r.

DOI: https://doi.org/10.1021/jf803011r

[3] Banday M. Z., A. S. Sameer, S. Nissar, “Pathophysiology of diabetes: An overview”, Avicenna journal of medicine, vol. 10, no. 4, pp. 174-188, 2020. Doi: 10.4103/ajm.ajm_53_20.

DOI: https://doi.org/10.4103/ajm.ajm_53_20

[4] Deewa Basnett, Banerjee Mainak and Chowdhury Swapan Kumar, “Pharmacological Treasures of the Moraceae Family: Bioactive Compounds and Therapeutic Potentia”, Plant Science Today, vol. 10, no. 2, pp. 226-234, 2023. Doi: 10.14719/pst.2385.

DOI: https://doi.org/10.14719/pst.2385

[5] Amriani Annisa, Rennie Puspa Novita, Rachel Gabriella, “The diuretic effect of ethyl acetate fractions of Artocarpus altilis, Artocarpus champeden, and Artocarpus heterophyllus leaves in normotensive Wistar rats”, Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, vol. 14, no. 4, pp. 20-26, 2023. Doi: 10.1016/j.jaim.2023.100746.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaim.2023.100746

[6] Dwitiyanti D., R.A.Rachmania, K.Efendi, “In Vivo Activities and In Silico Study of Jackfruit Seeds (Artocarpus heterophyllus Lam.) on the Reduction of Blood Sugar Levels of Gestational Diabetes Rate Induced by Streptozotocin”, Open Access Maced J Med Sci, vol. 7, no. 22, pp. 3819-3826, 2019. Doi: 10.3889/oamjms.2019.512.

DOI: https://doi.org/10.3889/oamjms.2019.512

[7] CH Yang, HW Chang and HY Lin, “Evaluation of antioxidant and antimicrobial activities from 28 Chinese herbal medicines”, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, vol. 2, no. 1, pp. 294-305, 2013. Doi: https://www.phytojournal.com/archives/2013/vol2issue1/PartE/42.pdf

[8] Qaisar Muhammad Naeem, et al, “Evaluation of α-glucosidase inhibitory activity of dichloromethane and methanol extracts of Croton bonplandianum Baill”, Tropical Journal of Pharmaceutical Research, vol. 13, no. 11, pp. 1833-1836, 2014. Doi: 10.4314/tjpr.v13i11.9.

DOI: https://doi.org/10.4314/tjpr.v13i11.9

[9] Wakeel Abdul, et al, “Solvent polarity mediates phytochemical yield and antioxidant capacity of Isatis tinctoria”, PeerJ., vol. 7, no. 1, pp. 78-84, 2019. Doi: 10.7717/peerj.7857.

DOI: https://doi.org/10.7717/peerj.7857

[10] Ajiboye Basiru Olaitan, Oluwafemi Adeleke Ojo, Oluwatosin Adeyonu, “Inhibitory effect on key enzymes relevant to acute type-2 diabetes and antioxidative activity of ethanolic extract of Artocarpus heterophyllus stem bark”, Journal of acute disease, vol. 5, no. 5, pp. 423-429, 2016. Doi: doi.org/10.1016/j.joad.2016.08.011.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.joad.2016.08.011

[11] Omar Haidy S, Hesham A El-Beshbishy and Ziad Moussa, “Antioxidant activity of Artocarpus heterophyllus Lam.(Jack Fruit) leaf extracts: remarkable attenuations of hyperglycemia and hyperlipidemia in streptozotocin‐diabetic rats”, The Scientific World Journal., vol. 11, no. 1, pp. 788-800, 2011. Doi: 10.1100/tsw.2011.71.

DOI: https://doi.org/10.1100/tsw.2011.71

[12] Lotulung Puspa Dewi Narrij, Tjandrawati Mozef, Chandra Risdian and Akhmad Darmawan, “In vitro antidiabetic activities of extract and isolated flavonoid compounds from Artocarpus altilis (Parkinson) Fosberg”, Indonesian Journal of Chemistry, vol. 14, no. 1, pp. 7-11, 2014. Doi: https://journal.ugm.ac.id/ijc/article/view/21261

DOI: https://doi.org/10.22146/ijc.21261

[13] Yin Zhenhua, Wei Zhang, Fajin Feng, Yong Zhang and Wenyi Kang, “α-Glucosidase inhibitors isolated from medicinal plants”, Food science and human wellness, vol. 3, no. 4, pp. 136-174, 2014. Doi: 10.1016/j.fshw.2014.11.003.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.fshw.2014.11.003

Tải xuống

Số lượt xem: 983
Tải xuống: 116

Đã xuất bản

24.07.2025

Cách trích dẫn

[1]
N. T. Tuyền và N. A. Tuấn, “Đánh giá tác động chống oxy hóa và ức chế α-glucosidase của cao chiết lá Mít (Artocarpus heterophyllus Lam.)”, HIUJS, vol 36, tr 61–68, tháng 7 2025.

Số

Chuyên mục

DƯỢC HỌC